Inkomsten uit Overig Werk

Uit De Vliegende Brigade
Versie door Jeroen Strompf (overleg | bijdragen) op 31 mei 2024 om 10:30 (→‎Zie ook)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inkomsten uit overig werk (IOW) heeft betrekking op bepaalde inkomsten die niet onder de categorieën inkomsten uit (reguliere) loondienst of winst uit onderneming vallen.

Voorbeelden

  • Honoraria voor freelancewerk, zoals schrijven, ontwerpen, of advieswerk
  • Inkomsten uit klussen, zoals bijvoorbeeld tuinieren, oppassen, of klussen in huis voor anderen
  • Vergoedingen voor spreken op evenementen of geven van workshops
  • Inkomsten uit tijdelijke projecten waarvoor je niet in dienst bent van een werkgever
  • Inkomsten uit nevenactiviteiten
  • Een uurtje per dag post rondbrengen, naast een uitkering.

Voorbeeld KvK

Ik voldoe niet aan de eisen om me in te schrijven bij KVK. Wat moet ik doen?

Je geeft bijvoorbeeld een keer per jaar les, of maakt een keer hapjes voor een feest van vrienden en je wordt daarvoor betaald. Je kunt je dan niet inschrijven bij KVK. Wil je toch een kwitantie uitschrijven? Dat kan ook zonder KVK-nummer.

Informeer bij de Belastingdienst of je voor je activiteiten wel btw in rekening moet brengen. Je kunt eventueel gebruikmaken van de Kleineondernemersregeling (KOR). Je verdiensten geef je op voor de inkomstenbelasting als resultaat overige werkzaamheden.

Criteria & definities?

Tot op heden heb ik geen eenduidige definitie of criteria gevonden tav. IOW. Het meest concrete dat ik tot op heden heb gevonden:

Bijverdiensten

Het lijkt steeds om bijverdiensten te gaan: Beperkte aanvullende inkomsten, naast een eigenlijke, grotere bron van inkomsten. Dat laatste kan een uitkering betreffen.

Geen loondienst, geen ondernemersshap

De belangrijkste definitie lijkt een negatieve te zijn: Als het geen loondienst betreft en geen ondernemersschap, dan betreft het IOW. Wellicht kun je via de OndernemersCheck een gevoel krijgen voor waar zo'n beetje de grens ligt tussen ondernemersschap en IOW.

Regels & eisen

Ik heb de indruk dat IOW niet één ding is, maar een verzameling overlappende regelingen en dat die ook nog eens afhankelijk zijn van je situatie (bv. of je een uitkering hebt, en wat voor uitkering, etc.). Een voorbeeld van zo'n regeling is de Kleineondernemersregeling: Als je minder dan een bepaalde hoeveelheid omzet per jaar realiseert, hoef je bv. geen 'echte' administratie te voeren (alleen bonnetjes bewaren) en hoef je geen BTW-administratie te doen (je mag dan ook geen BTW terugvorderen).

Hoe je erachter komt welke definities, criteria, regels en eisen voor jou van toepassing zijn? Een paar ideeën:

  • Doe de OndernemersCheck - Ik denk dat deze een behoorlijke accurate inschatting kan maken in welke situatie je zit
  • Bel de Belastingdienst. Vraag om een schriftelijke uitspraak
  • Check met je uitkeringsinstantie. Vraag om een schriftelijke uitspraak, vooral dat je uitkering niet in gevaar komt.

Belastingaangifte

Deze inkomsten moeten worden opgegeven in je belastingaangifte onder het kopje "inkomsten uit overig werk" of "resultaat overige werkzaamheden". Hierbij moet je ook zelf zorgen voor het betalen van belasting en premies, omdat er meestal geen loonheffingen zijn ingehouden door een werkgever. Het tarief voor belasting over inkomsten uit overig werk kan variëren afhankelijk van je totale inkomen en eventuele aftrekposten waar je recht op hebt.

Zie ook

Bronnen