KvK-inschrijving

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wanneer is inschrijving KvK verplicht?

Criteria

Hoofdcriteria:

 1. Prestatie-criterium: Je verkoopt zelfstandig een product of levert een dienst. Of je bent je hierop aan het voorbereiden. Je bent bijvoorbeeld al begonnen met inkopen van producten
 2. Commercie-criterium: Je vraagt hier meer voor dan de prijs die het kost: een (commerciële) prijs of uurtarief waar je geld aan verdient. Denk hierbij aan winst maken of kosten besparen. Let op: het gaat hierbij niet om een hobby die alleen maar geld kost en geen winst oplevert. Zie voorbeeld 1 in dit artikel.
 3. Derdenregelmaat-criterium: Je levert regelmatig goederen en diensten aan andere mensen dan alleen je gezin, familie of vrienden.

Additionele criteria:

 1. Investerings-criterium: Investeer je geld en/of tijd in de start van je bedrijf en/of neem je personeel in dienst?
 2. Voortduur-criterium: Werk je regelmatig en voor een langere tijd in je eigen bedrijf? Ook grote eenmalige activiteiten zoals kerstbomenverkoop moet je inschrijven
 3. Acquisitie-criterium: Heb je meerdere klanten/opdrachtgevers of het is de bedoeling dat je er in de toekomst meer krijgt? Als je het hele jaar voor één opdrachtgever werkt, dan lijkt het er meer op dat je in loondienst bent
 4. Zelfstandigheid-criterium: Bepaal je zelf hoe, waar en wanneer je je werk doet? Als ondernemer bepaal je hoe en wanneer je jouw werk doet. Ook als je jezelf laat inhuren door een opdrachtgever.

Voorbeelden

Maaltijdbezorger

Yildiz wil als maaltijdbezorger werken voor ‘Snelle hap’. Ze gaat opdrachten aannemen via de ‘Snelle hap-app’. Ze wil zich als eenmanszaak inschrijven bij KVK.

Voldoet Yildiz aan de ondernemerscriteria om zich in te schrijven bij KVK?

 1. Ja: ze levert zelfstandig een dienst.
 2. Ja: ze vraagt een prijs waar ze geld aan verdient, maar ze bepaalt niet haar eigen tarief.
 3. Ja: ze doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden of familie, ze werkt voor ‘Snelle hap’.

Op de extra vragen over haar situatie zijn haar antwoorden:

 1. Nee: ze investeert niet. Ze krijgt een e-bike van ‘Snelle hap’ en hoeft zelf verder niets aan te schaffen. Ook krijgt ze fietskleding en een fietstas van het bedrijf.
 2. Ja: er is geen sprake van een eenmalige klus. Ze gaat een paar dagen per week werken.
 3. Nee: ze gaat alleen voor ‘Snelle hap’ werken. Ze heeft dus maar één opdrachtgever.
 4. Nee: ze bepaalt via de app zelf op welke dag zij gaat bezorgen, maar ze moet zich wel aan de regels houden van ‘Snelle hap’.

Als je alleen kijkt naar de eerste drie ondernemerscriteria kan Yildiz zich inschrijven bij KVK. Maar uit de vier extra vragen blijkt dat ze geen investeringen doet. Ook heeft ze maar één opdrachtgever en bepaalt ze niet zelf hoe ze haar werk doet. Daardoor kan het zijn dat ze geen bedrijf heeft maar schijnzelfstandig is. Schijnzelfstandig betekent dat je voor de Belastingdienst geen bedrijf hebt, maar werknemer in loondienst bent. Dit voorbeeld maakt duidelijk dat het soms lastig te bepalen is of er sprake is van een bedrijf. Lijkt jouw situatie op die van Yildiz? Bespreek dan jouw situatie met het KVK Adviesteam: 088 58522 22.

Incidentele trainer

Jeroen werkt vier dagen per week in loondienst voor een gemeente. Hij is door trainingsbureau ‘Krachtpatser’ gevraagd om vier dagen per jaar een training te geven als zelfstandig trainer. Trainingsbureau ‘Krachtpatser’ is zijn enige opdrachtgever. Het trainingsbureau vraagt hem zich in te schrijven bij KVK.

Voldoet Jeroen aan de ondernemerscriteria om in te schrijven bij KVK?

 1. Ja: hij levert zelfstandig een dienst aan trainingsbureau Krachtpatser.
 2. Ja: hij vraagt hier een prijs voor waar hij geld aan verdient.
 3. Nee: hij doet wel zaken met andere mensen dan alleen vrienden of familie, maar hij doet dit niet regelmatig.

Jeroen hoeft zich niet in te schrijven bij KVK. Hij kan deze opdracht wel aannemen. Wat hij hiermee verdient moet Jeroen opgeven bij zijn aangifte voor de inkomstenbelasting. Het kan zijn dat hij wel ondernemer is voor de btw.

Ga jij net als Jeroen af en toe een opdracht aannemen en twijfel je of je je moet inschrijven? Neem dan contact op met het KVK Adviesteam: 088 58522 22.

Bronnen