Schijnzelfstandigheid

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

[1] - Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin je een opdracht als ondernemer aanneemt, maar eigenlijk in loondienst bent. Dit wordt ook wel verkapt dienstverband genoemd. Bijvoorbeeld als je maar 1 opdrachtgever hebt en ook niet van plan bent voor meerdere opdrachtgevers te gaan werken. De opdrachtgever is dan in feite je werkgever die zijn verplichtingen naar zowel jou als de Belastingdienst niet nakomt. Hij draag bijvoorbeeld geen loonbelasting en premies voor je af. De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) geeft duidelijkheid over je werkrelatie met je opdrachtgevers. Door vooraf duidelijkheid te krijgen over je werkrelatie met je opdrachtgever voorkom je schijnzelfstandigheid.

Via het schema Loondienst of niet van de Belastingdienst kun je samen met je opdrachtgever controleren of er sprake is van loondienst. Als je niet in loondienst bent, hoef je verder niets te doen. Je kunt dan gewoon de opdracht uitvoeren als ondernemer. De uitkomst kan ook zijn dat je volgens de wet werknemer bent. Dan moet je opdrachtgever dus loonheffingen inhouden. Neem hierover contact op met de Belastingdienst.

Belastingdienst: Schema 'Loondienst of niet'

Criteria:

  1. Gezagsverhouding
  2. Verplichting tot levering
  3. Beloning.

Tav. gezagsverhouding:

  1. Kan uw opdrachtgever bepalen hoe, wanneer, waar en met wie u aan de opdracht werkt?
  2. Kan uw opdrachtgever bepalen hoeveel uur of hoeveel dagen per week u aan uw opdracht werkt?
  3. Als u met anderen moet samenwerken, kan uw opdrachtgever zich dan bemoeien met die samenwerking?
  4. Als u hetzelfde werk doet als werknemers van uw opdrachtgever: kan uw opdrachtgever u dezelfde aanwijzingen en instructies geven als de werknemers?

Zie ook

Bronnen