Duplicate content - Identieke sites

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Duplicate content betreft content die op meerdere plekken verschijnt, hetzij op verschillende sites, hetzij binnen één site. Deze pagina behandelt dit eerste geval. Voor het tweede geval, zie Duplicate content - Binnen een site. Waarom duplicate content een probleem kan zijn: Google ziet gekloonde websites als fraude en het schaadt je positie binnen Google Search.

Duplicate content kan optreden als je een site kloont met aangepaste versies voor verschillende taal-land-combinaties. De truuk is dan, om aan Google duidelijk te maken dat deze klonen bedoeld zijn voor verschillende land-taalcombinaties.

Probleem

Stel je hebt een goedlopende webwinkel. Een mogelijke tactiek om daar meer uit te halen, is door deze site te klonen voor verschillende land-taal-combinaties. Bv. (land_taal):

  • nl_nl
  • be_nl
  • be_fr
  • fr_fr
  • Etc.

Probleem hierbij is dat Google het niet leuk vind als je webwinkels 'zomaar' kloont. Dat is in dit voorbeeld niet het geval, maar alleen als het voor Google duidelijk is, dat deze webwinkels een grotere markt partitioneren. Dus dat het ze niet overlappen, maar elk een eigen publiek bedienen.

Rondom duplicate content gaat het om twee zaken:

  1. Land
  2. Taal.

Merk op dat het eerste item land heet, en niet geografie ofzo: Oorspronkelijk kon je hier alleen landen aangeven, en niet bv. Europa of EU. hreflang biedt hier nu enige flexibiliteit. Zie Hreflang voor details.

Taal gaat vanzelf - Of toch niet?

Google bepaalt zelf de taal van een pagina, zonder gebruik te maken van HTML-keywords op dat gebied. Dus taal vormt geen probleem, toch? - Misschien niet: Verificatie van Engelstalige sites middels Google's International Targeting Report, gaf aan dat de taal niet was vastgesteld voor sites die volledig in één taal waren geschreven. Vreemd. Misschien dus tóch de taal specificeren, waar relevant.

ccTLD's

Op het moment dat je country code Top Level Domains (ccTLD's) gebruikt, zoals widgets.nl en widgets.be, is het land-probleem opgelost: Googel snapt ondubbelzinnig op welk land een site betrekking heeft. Dat faalt op het moment dat je een domeinaam hebt zoals widgets-nigeria.com.

[1]:

Use top-level domains: To help us serve the most appropriate version of a document, use top-level domains whenever possible to handle country-specific content. We're more likely to know that http://www.example.de contains Germany-focused content, for instance, than http://www.example.com/de or http://de.example.com.
Google Search Console's International Targeting Report voor een Belgische site waarop niet is gespecificeerd om welke taal of land het gaat. Goolge snapt inderdaad zelf dat dit België betreft

gSC International Targeting

Voor geotargeting biedt Google Search Console (gSC) deze pagina: https://www.google.com/webmasters/tools/i18n. Hoe deze pagina precies heet?

  • Google Search Console International Targeting page
  • Search Console International Targeting-pagina
  • International Targeting Report
  • Etc. - Maak er maar wat van.

Wat je met deze pagina kunt doen:

  • Van een geregistreerde site kun je de gespecificeerde taal en land opvragen
  • Voor sites zonder ccTLD's kun je het land opgeven (handig!)

Vanaf de home page van Google Search Console vind je de link onder legacy tools and reports » International targeting (voorheen Geotargeting).

Google Search Console » International Targeting: Link naar de Search Console International Targeting-pagina

hreflang

Gebruik van het HTML hreflang keyword lijkt de standaar-methode te zijn voor geotargeting. Zie Hreflang voor details.

Casus: Jan. 20222

Werkt voor geen meter:

  • International Targeting is grijsgemaakt en niet beschikbaar
  • Als ik na wat heen-en-weer klikken op een Google-pagina kwam waar ik dit alsnog kon instellen, bleken de betreffende properties niet beschikbaar te zijn, terwijl ze alwel aan m'n account waren toegevoegd.

Zie ook

Bronnen