Duplicate content - Identieke sites

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Duplicate content is content die op meerdere plekken verschijnt, hetzij op verschillende sites, hetzij binnen één site. Deze pagina behandelt dit eerste geval. Voor het tweede geval, zie Duplicate content - Binnen een site.

Waarom dit een probleem is: Google ziet gekloonde websites als fraude en het schaadt je positie binnen Google Search.

Probleem

Stel je hebt een goedlopende webwinkel. Een mogelijke tactiek om daar meer uit te halen, is door deze site te klonen voor verschillende land-taal-combinaties. Bv. (land_taal):

  • nl_nl
  • be_nl
  • be_fr
  • fr_fr
  • nl_en
  • be_en
  • en_en
  • Etc.

Probleem hierbij is dat Google het niet leuk vind als je webwinkels 'zomaar' kloont. Dat is in dit voorbeeld niet het geval, maar alleen als het voor Google duidelijk is, dat deze webwinkels een grotere markt partitioneren. Dus dat het ze niet overlappen, maar elk een eigen publiek bedienen.

Op het moment dat je ccTLD's gebruikt, is er geen probleem: Google snapt het:

[1]:

Use top-level domains: To help us serve the most appropriate version of a document, use top-level domains whenever possible to handle country-specific content. We're more likely to know that http://www.example.de contains Germany-focused content, for instance, than http://www.example.com/de or http://de.example.com.

Maar als je non-cc-TLD's gebruikt, heb je wel een probleem. Bv.:

Oplossingen: Geotargeting

Geotargeting zou de oplossing zijn: Je helpt Google om te bepalen voor welke markt een site bedoeld is.

In de praktijk werkt dit niet: International Targeting is niet beschikbaar, en een of ander ander menu waar ik belandde, bood niet alle relevante properties, terwijl die in gSC wel aanwezig waren.

Google Search Console

Dit lijkt vaak niet beschikbaar te zijn in gSC:

In Google Search Console (gSC) kun je geotargeting instellen via International Targeting. Voor sites met een ccTLD zal dit doorgaans niet nodig zijn. De reden waarom dit onder Legacy tools staat: Het is nog niet geïncorporeerd in de nieuwe versie van gSC
Via gSC beland je uiteindelijk hiero om _geotargeting_ in te stellen. Je kunt alleen landen en vergelijkbare gebieden selecteren. Dus niet bv. 'Europa' of 'Alle eurolanden'

hreflang

De helptekst voor de legacy-taalopties in gSC verwijst naar hreflang:

Debug hreflang settings on multi-lingual sites, or set a country to target in your search results. 

Suggested use: Use when adding hreflang tags to your site to ensure proper crawling for different
languages or regions. Use to set a single top target country for your site, if not evident in your 
site content.

Casus: Jan. 20222

Werkt voor geen meter:

  • International Targeting is grijsgemaakt en niet beschikbaar
  • Als ik na wat heen-en-weer klikken op een Google-pagina kwam waar ik dit alsnog kon instellen, bleken de betreffende properties niet beschikbaar te zijn, terwijl ze alwel aan m'n account waren toegevoegd.

Zie ook

Bronnen