SKU's & EAN-codes aanpassen (Amazon)

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kun je SKU's van producten aanpassen? Kun je EAN-codes aanpassen? Kun je EAN-codes hergebruiken voor andere producten? Soms heb ik te maken met batches van duizenden producten, en soms veranderen de betreffende SKU's enzo. Daarnaast heb ik soms meerdere SKU's nodig voor dezelfde producten (bv. een SKU voor FBM en voor FBA). Kortom: Kun je SKU's & EAN-codes aanpassen?

Dit artikel gaat deels over het algemene geval, en deels specifiek over Amazon.

EAN-codes van bestaande producten kun je op Amazon niet veranderen

Je kunt de EAN-code niet aanpassen. Als je over het slotje beweegt, zegt de tool tip: This field cannot be changed once it is submitted. To edit, delete this listing and create a new listing

Van een bestaand product, kun je niet de EAN-code aanpassen. Wat wél kan: Het product verwijderen en opnieuw aanmaken, maar dan met een andere EAN-code. Dan raak je wél de historie van dat product kwijt, en dat is waarschijnlijk zonde.

EAN-codes zijn niet bedoeld voor hergebruik

Het idee achter EAN-codes is, dat als een code eenmaal is toegekend aan een bepaald product, dat je die associatie nooit meer verandert. Ook niet als dat product bv. uit productie is, omdat je die EAN-code bijvoorbeeld zou kunnen gebruiken bij tweedehands verkoop.

  • Amazon gaat grotendeels daarin mee: EAN-codes zijn in beginsel onlosmakelijk verbonden met ASIN's.
  • Desalniettemin is dit wel mogelijk, als je brand owner bent [1].
  • Wellicht scheelt het, als er nog nooit een exemplaar is verkocht van een bepaald product

Het

Het is niet de bedoeling, dat EAN-codes worden veranderd of worden 'hergebruikt'. Dat is in ieder geval het idee bij hoe EAN-codes gebruikt worden. Ik geloof dat Amazon dat idee heeft overgenomen: Je kunt de stamgegevens die bij een EAN-code horen, basically niet 'fundamenteel' wijzigen. Maar mag je de SKU aanpassen zolang het om hetzelfde product gaat?

Bronnen