Account aanmaken (AdWords)

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zie ook Search-campagne opzetten (AdWords)

Opzetten van een AdWords-account met alles wat daarbij komt kijken, stelt niet zo veel voor. Eind 2017 is dit in grote lijnen mijn lijstje:

 • Op Adwords.Google.com een account aanmaken
 • Invoeren betaalgegevens - billing information
 • Voucher toepassen
 • Koppeling met Analytics - Eigenlijke conversion tracking komt later
 • Contact opnemen met Google Partners voor ondersteuning
 • Klant toegang geven tot het account
 • Google My Business - Handig om gelijk te doen bij opzetten van een account ivm. doorlooptijd + campagne-overstijgend

Meestal is dit in een uurtje gepiept, al kan de uiteindelijke doorlooptijd langer duren, door afhankelijkheid van derde partijen.

Update: Google Ads (mei 2019)

Basically nog steeds dezelfde procedure. Als ik op het '+'-teken op de home page klik, kan ik een nieuw account aanmaken, dat automatisch gelinkt wordt aan m'n manager account

In den beginne: Account aanmaken

+ account » New AdWords account. Zoals altijd maak ik accounts aan vanuit m'n AdWords manager-account (voorheen MCC-account). Dat heeft oa. als voordeel, dat de klant niet bestookt wordt met emails van Google: Daar heeft hij of zij immers jou voor. Ik gebruik nooit AdWords Express, al had ik begrepen dat dat handig kan zijn bij beperkte budgetten, omdat surplussen gebruikt worden voor Display
Basisgegevens: Naam, land, tijdszone, valuta en of je nieuwsbrieven wilt ontvangen. De naam kun je naderhand nog gemakkelijk aanpassen en is dus in dit stadium niet kritiek. Invite a user to this account doe ik later. Merk op dat een account niet gekoppeld is aan één URL. Zie hieronder voor details. P.s.: De tabbladen Budget en Admin hebben niet betrekking op dit nieuwe account, maar op het Manager-account in het algemeen
Hoera! Een mooi nieuw leeg account!
Startpagina voor een lege campagne. Er was een tijd dat je hier verplicht een wizard moest doorlopen in een vaste volgorde (bv. billing information invoeren voordat je AdGroups kon aanmaken). Gelukkig kun je deze wizard vermeiden dankzij de links linksonder

Meerdere domeinen in één AdWords-account?

Zoals hierboven al aangegeven: In principe kun je vanuit een AdWords-account voor meerdere domeinen adverteren. Het is alleen niet intuïtief en waarschijnlijk niet handig. Zie [1] voor een paar ietwat gezochte redenen.

Billing setup

Scherm 1: Land. De link Payment options leidt naar deze helppagina. De opties verschillen per land. Zie vervolgschermen
Scherm 2: Payment setup. Huh? Hoe komen de gegevens van een bestaande klant hier? No worries: Dat komt dankzij dat dropdown-dinges waarmee je het profiel van een bestaande klant kunt selecteren. Of kiezen om een nieuw profiel aan te maken
Scherm 2: Payment setup. Het onderste gedeelte van hetzelfde scherm. In dit geval wordt er betaald via een automatische incasso. Het kan (geloof ik) ook via eenmalige overschrijvingen (onhandig, wat de campagne stopt dan steeds)
Gelukt! Voor klanten is het eindeloos verwarrend wat de kosten zijn en waar ze de rekeningen kunnen vinden. Da's een onderwerp voor een apart artikel

Meer, meer, meer

Tandwieltje

Op accountniveau valt er nog eea. in te stellen via het tandwieltje rechtsboven:

 • Tandwieltje » Billing setup - Zie hierboven
 • Tandwieltje » Account settings - Bv. om klanten toegang te geven tot de campagne
 • Tandwieltje » Linked accounts - Bv. link met Analytics.
 • Tandwieltje » Account settings: Plaas & tijdszone, auto-tagging (altijd doen), algemene voorwaarden, account-beëindiging.

Voucher toepassen

Handig om gelijk een voucher toe te passen want maar 14 dagen de tijd voor. Codes zijn beschikbaar na inloggen met Google Partners-account op https://www.google.com/partners/#p_promotions

Koppeling AdWords - Analytics

Tegenwoordig fluitje van een cent en handig om in dit stadium te doen ivm. doorlooptijd + campagne-overstijgend. Zie Koppeling AdWords & Analytics. Eigenlijke conversion tracking komt bij het opzetten van een campagne.

Remarketing-tag implementeren?

Denk je dat dit account op een dag voor remarketing gebruikt gaat worden? Dan gelijk de bijbehorende tag implementeren, want het kost tijd om cookies te verzamelen.

Google Partners contactueren?

Gedurende de eerste drie maanden van een campagne, is er ondersteuning beschikbaar via Google Partners. Handig om daar zo snel mogelijk actie op te ondernemen.

Klant toegang geven tot het account

Via het tandwieltje kun je derden toegang geven tot het account. Op die manier de klant toegang geven tot het account.

Google My Business-account

Een Google My Business-account heb je nodig voor localisation extensions. Daar komt een bevestiging per post aan te pas. En dat kost tijd + coördinatie met de klant. Daarom handig om dat zo vroeg mogelijk te doen → Google My Business.

Piwik?

Piwik blijft lonken:

 1. Site-analytics in eigen beheer want op eigen server
 2. Intuïtiever dan Google Analytics
 3. Rond 2016 heeft AdWords ad templates geïntroduceerd. Daardoor beschikt Piwik vermoedelijk over dezelfde informatie als Google Analytics tav. herkomst van bezoekers.

Niet nu

Ad Extensions

Het heeft pas zin om Ad Extensions toe te passen als je weet wat je gaat adverteren → Search-campagne opzetten (AdWords)

Conversion Tracking

Conversion Tracking komt bij het opzetten van een campagne.

HotJar

HotJar is een fantastische manier om sitebezoek in kaart te brengen. Het is twee weken gratis. Daarom handig om dit pas toe te passen als de eerste campagne van start gaat. Niet als het account wordt aangemaakt.

Bronnen