Aanhaken (online marketing)

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met aanhaken bedoel ik een aantal samenhangende concepten die ermee te maken hebben, dat een communicatiepartner eerst moet aanhaken voordat hij of zij ontvankelijk is voor je boodschap. Ik heb dit concept leren kennen via The Wizard of Ads (geweldige boeken over adverteren). Later kwam ik het ook tegen rondom communcatie-in-het-algemeen:

  • Voorbeeld Wizard of Ads: Een radio-advertentie die begint met Britta waterfilters... is niet erg handig: Als de luisteraar niet weet wat een Britta waterfilter is, dan haakt hij of zij aan het begin al af
  • FMI: First mental image: We denken in beelden maar communiceren in taal. Wat is het eerste mentale beeld dat je boodschap oproept bij de ontvanger?
  • LMI: Na het FMI kun je hem of haar meenemen naar iets nieuws - Jouw boodschap. Om uiteindelijk te eindigen met het LMI, last mental image. Denk aan een call-to-action.

Hoe zorg je dat hij of zij aanhaakt?

Brainstorm - Geen complete uiteenzetting:

Benoem het probleem

Denk aan gain vs. pain en fijn versus pijn: We zijn vaak gevoeliger voor pijn dan voor fijn. Als je iets aanbiedt dat aansluit bij een probleem, kan dat een optie zijn. Pas op: Risico dat je een negatieve associatie oproept

Benoem de oplossing

Vergelijkbaar met benoemen van het probleem: Benoem de oplossing.

  • Dit kan tricky zijn, als er meerdere stappen zijn tussen probleem en oplossing
  • Dit is emotioneel minder sterk dan benoemen van het probleem
  • Gemakkelijker om een positieve associate mee te creëren, dan bij het benoemen van het probleem.

Gebruik de taal van je prospect

Gebruik de taal van je prospect, zodat hij of zij zich gemakkelijker kan identificeren met de inhoud.

Persoonlijkheidstype

Gebruik een beïnvloedingsstrategie die past bij het persoonlijkheidstype van de ontvanger.

Voorbeeld: Ooit ben ik gestopt met roken. Dat was kort na een gesprek met mijn huisarts. Ze zag het pakje shag in het borstzakje van m'n overhemd. Toen pakte ze een grafiek erbij en liet me zien, dat door roken mijn longen versneld verouderen en dat dat proces irreversibel was. Kort daarop ben ik gestopt met roken.

Ik ben nog steeds onder de indruk hoe haar stijl van communicatie aansloot bij mijn persoonlijkheidstype. Daarnaast was het een professioneel gemaakte grafief op gekleurd en geplastificeerd papier. Voor mij had overtuigingskracht voor mij.

Ruimte voor interactie

Dit speelt niet bij bv. radioadvertenties, maar wel in directe communicatie: Zorg voor interactie. Bv. om te checken of je publiek nog is aangehaakt. Of door het publiek vragen te laten stellen.

Zie ook