Video-aansluitingen

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Composiet Video

Composiet video (Engels: composite video) is een analoog ongemoduleerd videosignaal. Het wordt vaak aangeduid als CVBS: Composite Video, Blanking & Sync of KBOS: Kleur, Beeld, Onderdrukken & Synchronisatie. Meestal is het signaal opgebouwd volgens een standaard zoals NTSC, SECAM, of PAL.

Composiet video wordt meestal doorgegeven via gele tulpstekkers (Engels: RCA connector). SCART ondersteunt meestal ook composiet video.

De kwaliteit van composiet video schijnt beroerd te zijn, omdat er slechts 6,5 MHz bandbreedte is, althans bij PAL-codering (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/SCART)

DisplayPort

DisplayPort is een video-overdrachtstandaard die samen met HDMI de opvolger is van DVI, al lijkt HDMI dominanter te zijn:

  • De compacte aansluiting is een voordeel van DisplayPort
  • De aansluiting lijkt enigsinds op die van HDMI, maar is asymmetrisch, terwijl HDMI symmetrisch is.
Display-poort aansluiting op een HP ProBook 6550b-laptop. Het symbool geeft aan dat dit DP++ betreft. Dat kan ook DVI- & HDMI-signalen incorporeren. Da's handig in het geval van signaalconversie
Displaypoort-logo
Verloopstekker voor DisplayPort naar DVI. Kost max. een paar tientjes
Onduidelijk of er ook een analoog VGA-signaal beschikbaar komt (onderdeel van DVI), of alleen het digitale signaal. Bron: https://www.centralpoint.nl/kabeladapters-verloopstukjes/startech~com/displayport-naar-dvi-d-video-adapter-converter-art-dp2dvi-num-323039/
Mannetje- en vrouwtje-DisplayPort-aansluiting
Videokaart met twee DisplayPort-aansluitingen en een DVI-aansluiting

DVI

DVI of Digital Visual Interface is een videostandaard voor digitale beeldoverdracht van hoge kwaliteit

  • Het was ontwikkeld ter vervanging van VGA
  • Ik geloof dat DVI is opgevolgd door HDMI en DisplayPort
  • Het 'kruis' aan de rechterkant van de connector, is voor analoog VGA. Als dat kruis ontbreekt, heb je dus alleen DVI
  • Er zijn diverse substandaarden en nadere specificaties, waaronder het geheimzinnige DVI-I Single Link F [1]
DVI-PinOutl
DVI-kabel

HDMI

HDMI is een digitale audio- en videostandaard. Het is samen met DisplayPort de opvolger van DVI en SCART. Signalen worden ongecomprimeerd verzonden. Anno 2016 lijkt HDMI de standaard video-interface te zijn. Je kunt het gemakkelijk onderscheiden van DVI: HDMI is symmetrisch terwijl DVI asymmetrisch is.

HDMI type A chassisdeel
HDMI type A connector

LFH-60

LFH-60 of Low Force Helix-60 is een aansluiting voor multiscreen-videokaarten. De kabel die je er op aansluit, heeft meestal meerder DVI-aansluitingen.

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Low_Force_Helix

LFH-Vrouwtje
LFH-Mannetje
LFH-kabel met twee VGA-aansluitingen

RGB

RGB of Rood Groen Blauw is onder andere een videoformaat. Het lijkt nogal op het VGA-formaat, en deze twee kunnen doorgaans makkelijk in elkaar worden omgezet.

SCART

SCART is een overkoepelende standaard voor analoge signaaloverdracht, die verschillende substandaarden ondersteunt, in het bijzonder composiet video en RGB/VGA.

S-video

S-Video of Separate Video is een van oorsprong Japanse analoge video-standaard uit 1987. De kwaliteit van S-video is beter dan van composiet video, omdat kleurinformatie via een aparte geleider wordt overgedragen. Daarom heeft S-video vier pinnen: Signaal, retoutkanaal, kleur, en retourkanaal.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/S-Video

VGA

VGA of Video Graphics Area is een analoog videoformaat dat erg lijkt op het RGB-formaat. De bijbehorende connector wordt VGA-connector genoemd, maar hij gaat ook door het leven onder de naam DE-15, en nog een trits andere benamingen ([2]).

Dit is de aansluiting achter op je computer. 15 Pins, in drie rijen
En dit is de gewone VGA-kabel. Die stomme pinnetjes willen nog wel eens verbuigen

Bronnen