Verhuizing domeinnamen

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verhuiscode

Voor de verhuizing van een .nl, .com, .net of .org-domeinnaam (en vermoedelijk nog vele andere soorten domeinnamen), heb je een verhuiscode, EppKey, EPP Key of Authentication Key nodig. Die moet je aanvragen bij de 'oude' provider. Dit is een code van zo'n acht tekens. Zonder EppKey is een domein niet te verhuizen. De oude provider is verplicht de verhuiscode af te geven.

Transfer lock

Voor diverse soorten domeinen heb je een instelling Transfer lock met mogelijke waardes enabled of disabled. Om een domein te kunnen verhuizen, moet-ie op disabled staan. Ook, als je de verhuiscode hebt: Als de transfer lock actief is, kun je 'm niet verhuizen.

Verhuizing .com-domeinnaam

In vergelijking met een .nl-domeinnaam, is de verhuizing van een .com-domeinnaam een vrij primitieve aangelegenheid:

  • Het begint met de autorisatiecode. Zo'n code kan overigens eindigen met een komma
  • De verhuizing moet per email bevestigd worden. Die bevestigings-email wordt gestuurd naar het actuele (=oude) administratie contactpersoon. Belangrijk dat je op dat adres email kunt ontvangen (bron: Ervaring, laatste keer: juli 2016)
  • De verhuizing kan zomaar een week duren.

Voorbeeld: verhuizing .com-domein op 15 juli 2016

Verhuiscode is geaccepteerd. De komt van de bevestigingsemail wordt aangekondigd
De bevestigingsemail kwam zo'n 10 minuten later. Zoals je kunt zien, is TransIP de nieuwe hostingpartij
De link in de bevestigingsemail leidde naar deze pagina
24 Uur later: Domeinnaam is nog niet verhuisd, en de pagina bij de nieuwe provider is onveranderd: Blijkbaar krijgt de nieuwe provider geen seintje dat de bevestigingsemail is verwerkt. Op zich logisch: Het zou handiger zijn om de eigenlijke verhuizing te laten plaatsvinden ipv. zo'n bericht te versturen

Verhuizing .nl-domeinnaam

Tot voor kort duurde de verhuizing van een .nl-domeinnaam zeker een dag, en kon er niet verhuisd worden in het weekend. Sinds 2014/2015 is die situatie dramatisch verbeterd:

Een verhuizing vindt binnen twee uur plaats. Die twee uur is de zogenaamde time to live-parameter van SIDN. Dus als de dns-entries voor een domeinnaam worden aangepast, wordt dat binnen twee uur door SIDN gedetecteerd. Practisch gezien is de domeinnaam daarmee een feit. Propagatie die 24 tot 48 uur kan duren, speelt geen rol meer. Dit proces geldt 24 uur per dag, 7 dagen per week. Om die manier kun je een domeinnaam verhuizen op een moment dat het het beste uitkomt.

Foutmelding: Transfer Prohibited

In juli 2016 bereikte mij het bericht:

Domain status does not allow for operation; Domain has status
TransferProhibited

Navraag bij de betreffende hosting-provider wees uit, dat de transfer lock (of hoe dat ook al weer heet) op enabled stond.

Bronnen