Use cases (Notion)

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ideeën voor gebruik Notion: Dit is een algemene lijst en staat los van een specifiek project:

Trello-vervanger

Uiteraard heb ik Notion niet nodig als Trello-vervanger, want dan kan ik net zo goed Trello gebruiken. Maar het is wel een handig begin:

  • Wellicht de gemakkelijkste manier om Notion te gebruiken als vervanger van Trello: Importeer Trello-boards. Deze verschijnen als pagina's in Notion
  • Heel interessant: Je kunt zelf eigenschappen (properties) defineren. In Trello heb je kleuren en misschien met wat creativiteit nog een paar dingen, maar daarna lijkt het op te houden. In Notion kun je die dingen zelf defineren!

Trello + geneste hiërarchie

  • Soms heeft een project subprojecten. En soms hebben die subprojecten ook weer subsubprojecten. Het zou prettig zijn als dat naadloos te organiseren is.
  • De mogelijkheid om kaarten te nesten: Vaak heb ik bv. een kaart XYZ en dan kom ik er achter dat ik eerst ABC moet doen, dat onderdeel is van XYZ. Het klopt dus niet als die twee kaarten hiërarchisch op hetzelfde niveau staan

Trello + Overzicht

Ik vind Trello heel ergonomisch, maar toch gebruik ik het voornamelijk als veredeld kladpapier. Ik vind het ongeschikt als knowledge base, maar erger nog: Ik heb totaal geen overzicht in Trello. Dit is waarschijnlijk het eerste waarvoor ik Notion zou willen gebruiken. Zie PostIt-planning (Notion) voor details.

Trello + knowledge base

Trello vind ik ongeschikt als knowledge base. Wellicht dat dit beter kan in Notion.

Trello + meer labels

Ik vind gebruik van labels in Trello beperkt. Ik zou graag met meer soorten labels, dimensies of categorieën willen werken.

Oftewel: Van elkaar losstaande taxonomieën. In ieder geval 'hoofdcategorieën Omzet, Overhead, BizDev, O&O, AA & Privé. Daarnaast waarschijnlijk nog een tagsysteem, zoals ik toepas op de contactpersonen in m'n mobieltje.

Trello + gemakkelijker overzicht van boards

Eind 2021 lijkt Trello de structuur qua teams en boards te hebben gewijzigd. Ik kan borden nu niet meer goed terugvinden.

Trello + flexibele hiërarchie

Kan ik bv. een project BedrijfXYZ hebben, dat eerst onder acquisitie valt, en later onder klanten? In Trello gebruik ik daar meestal twee losse boards voor. Op zich is dat ook wel logisch, maar het zou leuker zijn als deze entiteiten aan elkaar gelinkt zijn

Trello + aantekeningen van gesprekken

Vaak houd ik aparte tekstbestanden bij met aantekeningen van overleg. Misschien een idee om die ook in Notion te incorporeren? Of vertrouw ik dan te veel op een derde partij?

Trello + links naar andere kaarten

Soms is het me niet duidelijk of een bepaalde kaart bij project A of project B hoort. Het zou handig zijn om 'm bv. bij A te plaatsen en bij B een link naar de kaart bij A.

Geïntegreerde urenadministratie + planning

Issues:

  • Ik vind Google Calendar erg vervelend om mee te werken. Dat kan ook in Notion, niet?
  • Tot op heden houd ik m'n uren apart bij in een rekenblad. Dat is op een bepaalde manier dubbelop. Kan dat niet in één omgeving? Die bv. ook nog eens bijhoudt hoeveel uur ik heb gewerkt per categorie per week?

Gedeeld & ongedeeld project-management-tool

Zo snel ik een Trello-board met iemand deel, krijg ik de aandrang om er een 'schaduwboard' bij te zetten, om daarin de dingen bij te houden omtrent hetzelfde project, maar die ik liever niet deel met dat andere persoon. Da's nogal suf.

Breindepot

Alles wat hiervoor al is genoemd, plus breindepot. Dus een repository van dingen die ik niet wil vergeten. Aan de andere kant: Waarschijnlijk is er weinig dat opkan tegen een 'eigen WhatsApp-groep' op dat gebied.

Dit is gelijk een mooi voorbeeld van de kracht van Notion: Ik kan zo'n nieuwe functionaliteit toevoegen aan een al bestaand systeem. Da's geweldig!

Breindepot - non-executables

  • Soms wil ik dingen onthouden die niet bij een taak horen. Bv. een film die iemand me aanraadt. Ooit gebruikte ik daarvoor een subcategorie van m'n breindepot. Misschien is Idee een goede benaming?
  • Zie tweede gedeelte van deze video: https://www.youtube.com/watch?v=5Vl2mP0Ita4

Zie ook