Storytelling

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kracht van verhalen vertellen vs. facts & figures: De rij bij het Anne Frankhuis is soms meer dan een kilometer lang. De lotgevallen van Anne Frank laten verder zien, dat niet altijd het complete verhaal-model wordt doorlopen. Anne Frank's verhaal eindigt na de afdaling in de chaos, en dat maakt het zo onbevredigend
De kracht van verhalen vertellen: Apple's 1984 Superbowl-advertentie
Niet alle verhalen volgen de structuur van The Hero's Journey (of iets vergelijkbaars). Pulp Fiction is daar een voorbeeld van. Probeer het verhaal maar eens na te vertellen!

Storytelling is een manier om informatie over te brengen die vaak veel krachtiger is dan het communiceren van feiten en cijfers. We luisteren allemaal graag naar een spannend verhaal, maar we worden een stuk minder gelukkig van een opsomming van feitelijke informatie.

Er bestaan verschillende modellen voor het structureren van een goed verhaal. Eén daarvan is afkomstig van Joseph Campbell. In zijn boek A Hero with a Thousand Faces uit 1949 behandelt hij de monomyth, ook bekend als The Hero's Journey.

De essentie lijkt voor mij te zijn, dat er een hoofdpersoon is, en dat er verhalend verteld wordt. Soms hoor ik verhalen, bv. pitches, met een hoodpersoon en een bepaalde chronologie, maar dat het verhalende karaktrer ontbreekt. Daardoor blijft het een opsomming van feiten.

The Hero's Journey, ook bekend als de monomyth: Het werk van Joseph Campbell

Bronnen