Stam- & aanbiedingsgegevens (Amazon)

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Amazon maakt onderscheid tussen stamgegevens en aanbiedingsgegevens. Daarbij kunnen aanbiedingsgegevens moeiteloos gewijzigd worden, maar voor stamgegevens ligt dat anders.

Waarom stamgegevens niet gewijzigd mogen worden...

Vaak zul je verschillende aanbieders hebben van hetzelfde product xyz van producent abc. Daarom kunnen eenmaal geaccepteerde stamgegevens in beginsel niet gewijzigd worden: Daarmee heeft jouw actie invloed op de handel van andere aanbieders.

...Tenzij dat wel mag

Melding dat Amazon de wijziging in stamgegevens in overweging neemt

Er lijken in ieder geval twee manieren te zijn waarop stamgegevens wél gewijzigd mogen worden:

Algoritme & autoriteit

Amazon gebruikt een algoritme om in te schatten of de voorgestelde wijziging wel of niet een verbetering is. Waarschijnlijk helpt het, als je de enige aanbieder bent van het betreffende product en als je degene bent die die stamgegevens heeft geüpload. Eigenlijk vind ik het maar dom dat dat algoritme niet doorheeft als je de enige aanbieder bent van bepaalde producten.

Merk-eigenaar

Als je de eigenaar bent van het betreffende merk (brand ownder?). Ik heb begrepen dat er een nogal juridische procedure aan te pas komt, om dat recht op Amazon te verwerven. Als je merk-eigenaar bent, kun je gegevens moeiteloos aanpassen.

Casus: Gedeeld product (mrt. 2018)

Dit betreft een product (0100) dat ik heb geüpload, maar met een bestaande EAN-code. Dit is de enige aanbieding op Amazon.de, maar de getoonde afbeeldingen komen niet bij mij vandaan.

Vantevoren

Eigen inventaris-info
Actuele info voor dit artikel op Amazon. Alle tekstuele informatie is van mijn afkomstig. Alleen de twee afbeeldingen niet (die trouwens afschuwelijk zijn)

Direct na update

De info bovenaan is de 'oude' info, terwijl de info in de invoervelden onderaan, bijgewerkte info betreft. Kwestie van wachten?
De oude afbeelding (diagram) staat nog wel bovenaan, maar is onderaan overschreven. LET OP: Dit is niet zo'n spannend voorbeeld. Het wordt pas interessant als er oorspronkelijk bv. vijf afbeeldingen waren, en in de nieuwe situatie bv. nog maar twee afbeeldingen

Een dag later

Ah, het vermoedelijke antwoord dat ik zocht: De wijziging qua stamgegevens die ik geüpload heb, worden in overweging genomen. En blijkbaar is de afbeelding gelijk al goed bevonden, maar (tot op heden) de titel niet

Casus: Aangepaste titel (Amazon.com, dec. 2018)

In nov. 2018 een upload gedaan waarbij de titels licht afweken van wat er op Amazon.com stond. Foutmelding:

The SKU data provided is different from what's already in
the Amazon catalog. The standard_product_id data 
provided  matches ASIN B071234567, but the following 
data is  different from what's already in the Amazon 
catalog: 

item_name (Merchant: 'xxx' / Amazon: 'yyy'). 

If this is the right ASIN for your product, 
update your data to match what's in the Amazon 
catalog. If it's not the right ASIN, make sure that your 
data for standard_product_id is correct. 

Opvolging: Op 10 december opnieuw een upload gedaan, waarbij de titel nog steeds afweek → Geaccepteerd.