Shutdown (Bash)

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met het Bash-commando shutdown kun je een Linux-computer uitzetten of herstarten. Dit commando is veelzijdiger dan het commando reboot: Je kunt namelijk een tijd-parameter meegeven (zie verderop). Meestal gebruik ik dit commando om te herstarten. Daartoe is dit artikel beperkt.

Hoe gratieus kun je zijn?

Ik geloof dat dit commando een graceful shutdown doet, en een herstart duurt meestal maar een paar seconde. Desalniettemin zijn er grenzen aan hoe gratieus dat in de praktijk gaat:

  • Een geopend bestand dat niet is opgeslagen, wordt niet speciaal behouden. Je bent dus afhankelijk van andersoortige backups (bv. Vim-swapfile)
  • Bezoekers die zijn ingelogd op een webwinkel op de betreffende server, zijn hun verbinding kwijt. Ik weet niet of de betreffende sessies worden hersteld na de herstart. Ik vermoed van niet.

Servers 's nachts herstarten

Regelmatig als ik een server bijwerk, krijg ik de melding dat-ie herstart moet worden. Meestal werk ik tijdens kantooruren. Dan is herstarten van een server niet wenselijk. Dankzij het commando reboot kun je een tijd meegeven wanneer-ie moet herstarten. Het commando reboot kent die mogelijkheid niet.

Voorbeeld:

sudo shutdown -r 10:09

Shutdown scheduled for do 2019-01-03 10:09:00 CET, use 'shutdown -c' to cancel.

Heel handig dat er feedback wordt gegeven (hé, dat zou typisch niet-Unix zijn om te doen, toch? Fuck that).

restart_server_tonight

Om fouten te voorkomen (bv. -r vergeten), heb ik commando sudo shutdown -r 4:00 in een script gestopt:

restart_server_tonight

[sudo] password for example: 
Shutdown scheduled for Fri 2019-01-04 04:00:00 CET, use 'shutdown -c' to cancel.

Zie ook

Bronnen