Navicat

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Connection to local database: Ik kon niet connecten met de local database met host localhost. Pas toen ik er 127.0.0.1 van maakte, lukte dat

In nov. 2020 ben ik Navicat gaan uitproberen nav. deze problemen met MySQL Workbench. Enkele ervaringen:

Connection to local database

Ik kon niet zomaar een verbinding krijgen met een database die op hetzelfde werkstation draaide als Navicat. Zie schermafdruk hiernaast voor de oplossing.

Locale queries

Navicat heeft iets dat locale queries heet: Queries worden opgeslagen alsof ze bij een bepaalde database horen. Heel practisch, maar MySQL kent zoiets niet. Die queries worden dus wel degelijk 'ergens' opgeslagen in het bestandssysteem, los van de betreffende database. Dat bleek hiero te zijn (zowel voor locale als remote databases):

/home/jeroen/.config/navicat/Settings/0/0/MYSQL/<naam vd. connectie>/<naam vd. database</blub.sql

Ik denk dat ik dat niet handig vind:

  • Ik wil scripts opslaan bij de projecten waar ze bijhoren. Niet bij de databases waarop ze geëxecuteerd worden
  • Momenteel experimenteer ik met databases die online staan itt. locaal. Dan is het helemaal onhandig dat queries wél locaal worden opgeslagen, op een plek buiten Dropbox, waar ik geen controle over heb.

Gelukkig kun je via File » Save as external file dit veranderen. Daarna wordt-ie blijvend als een extern bestand opgeslagen. Hij verhuist dus niet stiekem naar een 'Navicat-locatie'.

Beperkte interface

Ik vind de interface van Navicat nogal beperkt. Zo werkt de combinatie scrollmuis + shift of scrollmuis + alt niet om op verschillende manieren door een tabel te navigeren. Ik kan ook bv. niet meerdere objecten tegelijkertijd selecteren om deze bv. te verwijderen. Heel vermoeiend.