Nadelen (Notion)

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geweldig, Notion. Maar er kleven ook nadelen aan:

Nadelen

Filter using a join?

Zie Filter using a join (Notion)

Double joins?

Afhankelijkheid

Als Trello ophoudt te bestaan, is dat niet al te erg: Ik gebruik het voornamelijk als veredeld kladpapier. Als Notion er op een dag mee ophoudt, is dat een stuk vervelender. Naast Trello gebruik ik een spreadsheet om meer essentiële zaken bij te houden. Als ik die spreadsheet kwijtraak, wordt m'n leven even heel rommelig. Ik zou hetzelfde hebben als Notion er opeens mee ophoudt.

Dit probleem zou er niet zijn, als Notion self-hosted is. Er schijnen self-hosten open-source alternatieven voor Notion te bestaan.

Nooit klaar voor productie

Rond 2019 ben ik aan de slag geweest met Notion, en nu in 2022 ook. Ik heb het gevoel dat ik beide keren hetzelfde probleem tegenkwam: Het systeem is nooit af. Alsof het nooit in productie komt.

Vertrouwelijkheid

Dit is een probleem met alle niet-zelf-gehoste online systemen: De maker/aanbieder heeft toegang tot de data. Is dat toevallig geen al te grote ramp: Ik beheer weinig gevoelige informatie in Notion

Niet universeel

  • Het handige aan Trello is, dat veel mensen er al gebruik van maken. Dat voordeel heb je niet bij Notion, plus dat je waarschijnlijk elk Notion-systeem opnieuw moet leren kennen
  • Misschien moet je dit anders zien: Het gaat niet om bekendheid met Notion, maar met jouw maatwerk-online database-systeem. Dat klinkt een stuk beter.

Betalen per gebruiker

Als je gebruik wilt maken van betaalde functies, moet je daarvoor per gebruiker betalen (net als voor Trello, overigens). Dat maakt het lastig te verkopen binnen een team, lijkt me, want iedereen moet overstappen op een betaalde versie.

Geen nadelen

Dit zijn dingen die geen nadelen zijn, maar waarvan ik dacht dat het wel zo was.

Kun je je data niet downloaden?

[1] suggereert dat je niet je data kunt downloaden. Dat zou in strijd zijn met de AVG. Zo snel kwam ik inderdaad geen link tegen om dit wel te kunnen. Zorgelijk.

Je kunt data dus wel downloaden. Ik heb het overigens niet getest

[2]:

Export an entire workspace
Want to pull your data off Notion and keep it on your hard drive? You can export a
whole workspace at once as HTML, PDF (Enterprise only), or Markdown & CSV.

Click Export all workspace content.

We'll email you a link to download a zip file containing your exported pages. The 
link will expire after 7 days.

Open the zip, and you'll see all your Notion pages saved in the format you selected.

You can only export your entire workspace as PDF if you're on an Enterprise Plan.

Alternatieven

Openbron self-hosted oplossing

De ultieme oplossing voor bijna alle problemen: Overstappen op een open-source self-hosted oplossing. Net als een CMS in plaats van een SaaS-website. Of Piwik ipv. gAna. En dit soort oplossingen bestaan er! Misschien vind je ze in artikel Alternatieven (Notion).

Zelf bouwen?

Waarschijnlijk niet practisch, maar het blijft aantrekkelijk om zelf zoiets te bouwen, bv. met een Python-frontend of zelfs alleen met een tekstinterface + sprocs.

Zie ook

Bronnen