Maximale aantal keuzes (UX)

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld Tweakers.net » Pricewatch » Laptops » Series: Als je op Alle opties klikt, krijg je vermoedelijk een paar honderd keuzes (het paste niet op het scherm). Is dit slecht? Ik denk het niet: Dit zoekveld zal niet vaak gebruikt worden. Dan is dit een prima oplossing
Voorbeeld Kruis.nl » Onderdelen » Bosch: 2.135 keuzes op één pagina. Is dit nou zo slecht? Ik denk van niet. Het is ruim en lekker overzichtelijk. Ik denk dat ik dit een knoppenbalk noem, want het zijn keuzes die op het hoofdgedeelte van een scherm worden getoond
Voorbeeld Tweakers.net » Pricewatch » Laptops » Series: Standaard worden er 6 opties getoond, met een knop Alle opties

Een vuistregel zegt, dat 7 tot 12, het maximum aantal keuzes is, dat je aan een gebruiker kunt voorleggen, zonder dat er cognitieve overbelasting (of hoe je dat wilt noemen) ontstaat. Denk aan maximaal 12 keuzemogelijkheden in een filter of control.

In de praktijk kun je dit getal flink oprekken, als je er maar bewust mee omgaat. Zeker als het maar zelden voorkomt dat bezoekers daarmee te maken krijgen.

Een goede manier om dit voor gebruikers minder pijnlijk te maken: Bied standaard alleen de belangrijkste opties, met een knop Alle opties om de complete lijst te zien.