Lage biedingen (AdWords)

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Searchengineland zegt dat het zo'n 100 impressies vergt om een 'stabiele' QS te verkrijgen voor een zoekterm. PPC Hero houdt het op enkele duizenden impressies - Is dit misschien allebei onzin?

Prangende vragen, waar ik al lang mee zit, die neerkomen op hetzelfde punt: Kan ik autonoom m'n biedingen bepalen (voortvloeiend uit m'n eigen kostprijsberekeningen), of schaad ik daarmee direct of indirect m'n eigen belangen?

  • Kun je biedingen uitbrengen die veel lager zijn dan bv. TPB (Top Page Bid) zonder dat je daarmee de QS schaadt? In theorie wordt de positie van een advertentie verdisconteerd in de berekening van de QS, maar is dat wel zo?
  • Kun je de Below first page bid-waarschuwingen negeren? Dus dat je biedingen doet die lager zijn dan de FPB (First Page Bid), zonder dat dit de QS schaadt? Worden advertenties dan wel getoond?
  • Kan ik de kosten van AdWords naar believen beperken door biedingen te verlagen?
  • Hoe lang moet een campagne actief zijn voordat je op een realistische manier biedingen kunt aanpassen? Hoe lang duurt het voordat je een robuuste QS hebt?

Ad Rank speelt een rol, ook zonder concurrentie (feb. 2018)

  • Helaas pindakaas: Je moet een minimale Ad Rank halen, anders wordt je advertentie niet getoond. Dus dat je bod een ondergrens kent, anders worden de bijbehorende advertenties niet of weinig getood
  • Ervaring leert, dat dat bod eerder afhankelijk is van QS dan van concurrentie: Zie casussen hieronder.

Let op Search Lost IS (rank) (feb. 2018)

Zoals elders in dit hoofdstuk blijkt: Los van een eventuele impact op QS (nog onbekend), speelt Ad Rank altijd een rol, ook als er geen concurrentie is. Maw.: Bij een te laag bod, worden je advertenties afgeknepen. Dit kun je waarschijnlijk het beste meten via de kolom Search Lost IS (rank). Zie schermafdruk:

Alle zoektermen in een account met Below first page bid-foutmelding. Dit vertaalt zich in de kolom Search Lost IS (rank). Merk op dat er amper verband is met QS. Is de hoge waarde in deze kolom een probleem? → Dan biedingen verhogen

Casus: Zomer 2014

In de zomer van 2014 deed ik de AdWords-campagnes voor een landelijk dagblad. De eigen krantnaam was opvallend duur om op te adverteren, terwijl er duidelijk geen concurrentie was. In dit geval was al wel langer duidelijk dat de campagne als geheel een slechte QS had → QS bepaalt minimum-bod

Casus: Feb. 2018

Een zoekterm die een paar weken gepauzeerd was, met een bod dat onder FPB zit
Hij wordt niet getoond vanwege lage Ad Rank, ook al is er geen concurrentie
Zelfde campagne, maar nu met de grafieken voor Search Lost IS (rank) en Search Exact match IS. Op de plek waar de twee assen elkaar kruisen, wordt-ie nog maar in ca. 30% van de gevallen getoond, en in ca. 70% van de gevallen niet meer

Casus: Beginbod onder FPB (feb. 2018)

Goede casus: Een campagne met een torenhoge QS + nieuwe zoekterm, die beslist door niemand anders gebruikt wordt. Geschatte bod van € 0,53 is onzin. Dit is typisch een € 0,01-zoekterm. Ik kom AdWords zelfs tegemoed met dit € 0,05-bod. Het volume is trouwens niet gewelding: Dat zal rond de 5 keer per maand zijn. De hamvraag: Komt deze zoekterm uit de verf, of is-ie vanaf het begin al kansloos vanwege het lage bod? Haalt-ie IS=100% Wordt-ie ca. 5 keer per maand getoond?

Zie ook