Google Shopping

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoera! Je hebt in Google Merchant Center (gMC) je product-feed aan de praat gekregen. Nu kun je eindelijk aan de slag met je Google Shopping (gSh)-campagne:

Koppeling Google Ads & Google Merchant Center - Initiëel

Als je in Google Ads een nieuwe campagne aanmaakt, geef je in de tweede stap aan, dat het om een Shopping-campagne gaat
Vul vervolgens in Google Ads het gMC-ID in. Dat er achter een ID hier staat dat er 0 producten zijn, deert niet: Google loopt een beetje achter

Koppeling Google Ads & Google Merchant Center - Naderhand

Verschillende aspecten van de koppeling, vind je op verschillende plekken:

Feed-ID

Onder Settings vind je het gMC-feed-ID waarop een campagne gebaseerd is

Productgegevens

Adgroup » Hoover over All Products » Klik op Products submitted

of

Linkermenu » Products

Niet?

Ik geloof dat je niet kunt zien wanneer een feed voor het laatst is bijgewerkt. Als je weet wat de laatste wijzigingen in een feed zijn, kun je die gemakkelijk terugvinden.

Koppeling gAds & gMC - Hele andere manier

In april 2021 was ik een nieuw gMC-subaccount aan het inrichten: Dit betrof voor de Zwitserse tak van een webwarenhuis. Het viel me op dat je onder Tools and Settings (tandwieltje) een menu-item Linked Accounts hebt. Ik heb dat gevolgd. Ik weet alleen niet hoe relevant dit is.

Onderdeel hiervan is dat gMC communiceert met gAds. Ik worstel vaak met dit soort onderlinge Google Account-events, vandaar de vele schermafdrukken:

Dit is in een bestaand gMC-subaccount: gMC » Linked accounts » Google Ads: Merk op dat er alleen een link actief is onder Other Google Ads accounts. Dit is inderdaad het account dat gebruikt wordt voor Google Ads. Het account wat daarboven genoemd wordt, ken ik niet - En dit werkt gewoon
Inrichting nieuw gMC-subaccount: Ik gebruik dezelfde instellingen als in het bestaande gMC-subaccount van de afbeelding hiervoor. Er wordt gewacht op bevestiging vanuit het gAds-account
gAds: De bijbehorende melding verschijnt via Notifications - Dit leek instantaan te zijn
Dit gAds-account is gekoppeld met drie gMC-(subt-)accounts. De koppeling met het subaccount voor Zwitersland moet nog bevestigd worden
Eén muisklik verder
Gelukt!

Adgroup uitsplitsen

Binnen gAds kun je de producten in een AdGroup gemakkelijk uitsplitsen ahv. van de waardes in één of meer kolommen. Denk bv. aan de kolommen:

  • brand
  • product_type
  • custom_label_0... custom_label_4.
Klik op het plusjes achter All products om de feed te splitsen. Waarschijnlijk kan dat nu gelijk, zonder eerst een nieuwe feed aan te moeten maken
Dan beland je op dit scherm. Hier vindt het eigenlijke werk plaats

Dat kan helpen bij het evalueren van een campagne, maar je kunt nog altijd geen aparte budgetten per AdGroup instellen.

Producten uitsplitsen naar campagnes

Om een gSh-campagne goed te beheren, wil je deze wellicht uitsplitsen in verschillende campagnes, bv. op merk. Dat kan helaas niet automatisch zoals voor het splitsen van een AdGroup. Dit zul je altijd min-of-meer handmatig moeten doen.

Als later de achterliggende feed in gMC wordt aangepast, heeft dat in beginsel geen invloed op de opdeling in campagnes.

Feed vernieuwen?

gMC-feeds zijn standaard maar één maand geldig. Half aug. 2020 is het me vermoedelijk overkomen, dat een feed z'n houdbaarheidsdatum passeerde. In gAds kon ik daar weinig van merken, behalve dat er geen producten leken te zijn. Hier zijn trouwens prima oplossingen voor. Sinds 2021 heb ik feeds online staan. Zie Google Merchant Center voor details.

Zie ook