Email (WordPress)

Uit De Vliegende Brigade
(Doorverwezen vanaf Email & SMTP (WordPress))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alles op het gebied van email en WordPress in één artikel.

SMTP

Dit is 'm! Het is van WPForms - Licht verwarrend. Je vindt 'm onder Settings en niet als een apart menu-item - Ook licht verwarrend. Maar hij doet 't erg goed

Een WordPress-site gaat er standaard vanuit, dat er een SMTP-service actief is en dat je daar gebruik van maakt via PHP zonder verdere authenticatie. Deze situatie tref ik in de praktijk zelden aan: In de praktijk is de SMTP-server een externe server, bijvoorbeeld van TransIP. De voor-de-hand-liggende oplossing: Een PHP SMTP-client gebruiken om email te versturen via zo'n externe server. wp-mail-smtp is zo'n emailclient-plugin voor WordPress. In dit artikel wordt alleen gebruik gemaakt van deze plugin.

Ook vanaf ander URL's: Hij functioneert ook vanaf testsites of anderszins sites met een andere URL als die van het emailadres (icm. TransIP-emailadres). Ook niet zo gek: Hij is alleen maar een SMTP-client. Het zou niet moeten uitmaken waar-ie gehost is.

Installatie

wp plugin install wp-mail-smtp --activate

Configuratie

Voorbeeld: Gebruik van SMTP-server TransIP. Deze WordPress-site staat op een subdomein dat hoort bij het gebruikte emailadres (bv. emailtest.devliegendebrigade.nl). Daarnaast is de afzender en de ontvanger hetzelfde emailadres.

Bovenste gedeelte van het configuratiescherm
Onderste gedeelte van het configuratiescherm. Ik vind het bizar dat het wachtwoord in klare tekst wordt weergegeven. Da's een probleem als ik iemand anders toegang geef tot de instellingen van deze site
Resultaat!

Test - WP Mail SMTP

Test-tabblad van WP Mail SMTP - Werkt super

Site & emailadressen

Waar moet ik welk emailadres configureren in een site? Dit gaat vooral over webwinkels van m'n klanten, waarvan ik de beheerder ben:

KBO Options

Dit is een maatwerk-onderdeel met allerlei handige instellingen. Alleen in gebruik voor deze specifieke klant, uiteraard.

Administration Email

 • Settings » General » Administration Email Address
 • Ik gebruik hier m'n eigen zakelijke emailadres. Het is geen probleem als ik daarnaast een gebruikersaccount op dezelfde site heb, met hetzelfde emailadres.

WP Mail SMTP

 • Settings » WP Mail SMTP » Settings » General » Mail » From Email
 • Het info@-adres van de betreffende domeinnaam

WooCommerce - Emails & event

 • WooCommerce » Settings » Emails: Emails & event
 • Vergelijk met bestaande webwinkels van de betreffende klant.

WooCommerce - Emails

 • WooCommerce » Settings » Emails
 • Als je helemaal naar beneden scrollt, zie je specieke instellingen, zoals from-emailadres en naam van de afzender!

WooCommerce - Orders - Om te testen!

 • Maak een order aan
 • Vervolgens kun je onder WooCommerce » Orders de order opnieuw laten versturen naar klant en/of een nieuwe bevestiging versturen - Handig voor debuggen!

WooCommerce » PDF Invoices

 • Veld Shop name
 • Veld Shop address

Zie ook

Bronnen