Domineer je niche (AdWords)

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De voormalige horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra was gespecialiseerd in wanden: Op bekende pleinen streefde hij ernaar om alle kroegen aan bepaalde zijden van het plein te bezitten. Het maakte dan niet uit of bezoekers naar kroeg A of kroeg B gingen, want ze waren alletwee van hem. Het is vergelijkbaar met de Coca-Cola tax: Als horeca-bedrijven het complete assortiment van Coca-cola voeren, dat maakt het niet uit of je cola, sinas, bronater of sinasappelsap drinkt. Geen ontkomen aan: Het komt allemaal bij hetzelfde bedrijf vandaan.

Dit principe kun je ook toepassen binnen Google AdWords, en op allerlei andere gebieden binnen marketing: Zorg dat een bepaalde subgroep van je prospects niet om je heenkan, en altijd via jouw converteert.

Waarom is dit een strategie? - Voorbeeld Kooistra

Waarom is dit überhaupt een strategie? Waarom zou dit beter zijn dan schieten met hagel? Ter illustratie, weer terug naar de kroegen van Kooistra:

  • Stel dat er op het grote plein in Groningen 40 kroegen zijn: 10 Kroegen per kant
  • Stel verder dat bezoekers bij het stappen altijd beginnen aan een bepaalde kant van het plein, en alleen drinken in kroegen aan die kant van het plein. Elke kant van het plein krijgt evenveel bezoekers per avond
  • Stel dat er op een avond 500 kroegbezoekers zijn, en dat bezoekers gemiddeld 4 kroegen op een avond bezoeken.

Als Kooistra een complete wand heeft, heeft hij gegarandeerd 125 gasten op een avond, die naar 4 kroegen gaan, dus tezamen 500 kroegbezoeken. En waarschijnlijk belangrijker: De variantie of deviatie is 0: Elke avond heeft hij 500 kroegbezoekers.

Als Kooistra geen complete wand heeft, maar 10 kroegen die willekeurig verspreid zijn onver de 40 kroegen in totaal, dan is de verwachtingswaarde nog steeds 500 kroegbezoeken per avond, maar de variantie zal hoger zijn: Er zal een flinke fluctuatie zijn in het aantal bezoekers van avond-tot-avond. En dat vormt een risico dat je bij voorkeur elimineert. Vandaar dat deze strategie de business ten goede komt.

Hoe pas je dit toe binnen AdWords? - Brainstorm

Idealiter wil je dit toepassen op groepen van prospects, dus de klanten die uiteindelijk je product of dienst kopen. Ideeën:

  • Begin met een provincie, stad, stadsdeel of postcode-gebied (bv. 1015). Zorg dat je advertenties altijd getoond worden binnen dit geografisch gebied
  • Domineer alle advertentiemedia waar deze prospects gebruik van maken. Dus ook Facebook-advertenties en wellicht zelfs billboards of radio
  • Gebruik tracking en additionele vormen van adverteren om deze prospects te bereiken als ze zich buiten dit geografisch gebied begeven, te beginnen met remarketing en Facebook-adverteren.

Zie ook