Bol.com voor verkopers

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Je producten verkopen via Bol.com: Opportunity, of je eigen graf graven? Wat de technische kant betreft: De omgeving is voortdurend in ontwikkeling. Het bevat fouten en daarnaast een paar ontwerpkeuzes die het heel handig maken voor hobbyisten om max. een handjevol producten te uploaden, maar hopeloos voor handelaren die duizenden producten willen aanbieden.

Oude & nieuwe accounts

Bol.com kent oude accounts en nieuwe accounts. In de loop van 2014 of 2015 worden accounts gemigreerd van oud naar nieuw. Het is niet vantevoren te zeggen wanneer een account wordt gemigreerd. De titels van hoofdstukken geeft aan wanneer informatie betrekking heeft op een specifiek soort account.

Producten toevoegen: Hoe het werkt

Soorten productgegevens

Er zijn twee soorten productgegevens:

  • Stamgegevens: Dit betreft de basis-gegevens, met name de EAN-code. Stamgegevens worden gedeeld met andere aanbieders van hetzelfde product
  • Aanbiedingen: De eigenlijke aanbiedingen zijn gebaseerd op de stamgegevens van het betreffende product. Ze bevatten oa. prijzen. Veel stamgegevens kunnen overschreven worden door aanbieding-gegevens.

Bestaande & nieuwe producten

Van diverse bestaande producten zijn er meerdere aanbieders. Een product wordt uiteraard eenduidig bepaald aan de hand van de EAN-code. Althans, bijna eenduidig.

Op het moment dat je je eigen aanbieding wilt toevoegen van een bestaand product, hoef je geen stamgegevens meer in te voeren, want die bestaan immers al. Je hoeft dan alleen de betreffende aanbieding in te voeren.

Gruwelijk voorbeeld: Een bepaalde Samsung-tv die (1) door drie aanbieders wordt aangeboden, en (2) waarvan Bol.com er eentje is. Dit is volgens mij niet een spelletje wat ik zou willen spelen

Oude accounts

In oude accounts gaat het uploaden van productinformatie in twee stappen: Eerst stamgegevens, en daarna aanbiedingen:

  • Na uploaden van de stamgegevens duurt het zo'n twee dagen voor deze beschikbaar zijn
  • Na uploaden van de aanbiedingen, duurt het opnieuw ca. een dag voor alles in de etalage staat.

Nieuwe accounts

In nieuwe accounts is het onderscheid tussen stamgegevens en aanbiedingen onduidelijker. En daarnaast maakt het uit of je handmatig of in bulk producten toevoegt en uiteraard of het nieuwe of bestaande producten betreft. Ik heb gelukkig alleen met nieuwe producten te maken en daarom is dit hoofdstuk beperkt tot nieuwe producten.

Handmatig niewe producten toevoegen

Handmatig producten toevoegen: Selecteer EAN-code of ander stamgegeven om het betreffende product te identificeren
Betreft dit een nieuw product? Dan heb je vette pech: Die kun je niet handmatig invoeren. Alleen via een Excel-bestand. Wie heeft dit verzonnen?

In bulk nieuwe producten toevoegen

Zie aparte hoofdstuk In bulk nieuwe producten toevoegen (nieuw account)

Stamgegevens - Contenttemplate (oude accounts)

In oude accounts gaat het invoeren van producten in twee duidelijk gescheiden stappen: Eerst de stamgegevens en daarna de aanbiedingen. De stamgegevens kun je het handigste invoeren met behulp van de contenttempplate doen, een Excel-bestand.

Velden

De velden lijken weinig critisch te zijn, omdat ze overschreven lijken te worden door de aanbieding-gegevens. Daarnaast past Bol.com omschrijvingen zelf ook regelmatig aan.

  • Productnaam/Model: Zonder merknaam
  • Producttitel: Inclusief naam van de fabrikant