Belang van de AVG

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik rij regelmatig 's avonds op de fiets zonder licht door rood. En tegelijkertijd houd ik me waarschijnlijk behoorlijk goed aan de AVG. Waarom ik me aan de AVG houd, maar soms verkeersregels aan m'n laars lap? Omdat het om de geest van de wet gaat, en niet om de regel van de wet. Onder sommige omstandigheden, vind ik het niet belangrijk om me aan die verkeersregels te houden. Ik houd me vermoedelijk behoorlijk goed aan de AVG (ik ken vrijwel geen ondernemer die dit beter doet dan ik), omdat ik het een belangrijke verzameling regels vind.

Vaak verbaas ik me erover, hoe onbekend de meeste ondernermers om me heen zijn met de AVG: Fysiek toegankelijke computers in gedeelde kantoorruimtes die wekenlang aan staan zonder gelocked te zijn, tot websites die cookies plaatsen zonder mijn toestemming.

Sterker nog: Als ik ergens bezwaar tegen maak op grond van de AVG, word ik vaak onbegrepen aangekeken. Ik heb me ook een enkele keer verbaasd over de excuses die ik van mensen hoor, waarom ze zich niet aan de AVG houden. Daarom dit artikel.

Waarom de AVG belangrijk is

Je overtreedt in een keer een hele hoop regels

Als je geen licht op je fiets hebt, schend je maar één regel. Als je de AVG compleet negeert, overtreed je al snel een hele reeks regels, die waarschijnlijk alles in je business raakt.

Grote gevolgen & groot risico

De gevolgen bij calamiteiten (bv. een datalek), kunnen nogal groot zijn (fietsen zonder licht ook, als je een ongeluk krijgt, maar toch is dat beter te overzien).

Bewustzijn

Het gaat niet eens zozeer om de wet op zich, maar om het bewustzijn: Bedrijven die zich niet bezighouden met de AVG, hebben vermoedelijk geen idee hoe je met persoonsgegevens moet omgaan.

Ethiek: Je brengt je klanten in gevaar

Ik vind het een ethisch probleem, als bedrijven de AVG negeren. Ze lopen risico's voor hun klanten waarvan ze niet eens de moeite nemen om in te schatten hoe significant die risico's zijn.

Ethiek: Je gaat slordig om met de privacy van mensen

Professionaliteit - Dit is de essentie van je business

Ik doe online marketing. Ik heb voortdurend te maken met persoonsgegevens. Als iemand in deze business de AVG negeert, snappen ze de essentie van hun business zo'n beetje niet.

Big Brother

Waarom ik vooral een groot voorstander ben van de AVG: Ik denk dat de AVG het belangrijkste instrument is, dat tussen ons en een Big Brother-maatschappij staat.