AdGroups opzetten

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel is het derde in een reeks over opzetten van een Google Search-campagne, na Account aanmaken (AdWords) en Search-campagne opzetten (AdWords).

Na het opzetten van een account en een campagne, is het opzetten van een AdGroup relatief simpel. Een paar kanttekeningen:

SKAG

Ik ben een fervent voorstander van Single Keyword per AdGroup (SKAG), want rondom Google Ads, gaat het om relevantie. Ik maak altijd gebruik van SKAG.

Automatisch gegenereerde campagnes

In de loop van 2019, heb ik campagnes automatisch gegenereerd vanuit een datawarehouse. Dat maakt het genereren van AdGroups onvergelijkbaar veel gemakkelijker dan handmatig aangemaakte AdGroups. Vandaar dat ik wellicht neig naar relatief veel AdGroups (zeker in combinatie met SKAG).

Vermijd heterogene AdGroups binnen een campagne

Wellicht het belangrijkste aspect tav. de indeling in campagnes en AdGroups: Zorg dat campagnes homogeen zijn. Als je een campagne hebt met daarin AdGroups die sterk van elkaar afwijken (bv. qua performance), dan wordt het onoverzichtelijk om die in één campagne te hebben.

Voorbeeld (begin 2019):

 • Begin oktober campagne Search-NL opgezet, met daarin 208 AdGroups met elk één phrase match zoekterm
 • Later die maand, daar 208 AdGroups bijgezet met dezelfde zoektermen, maar nu broad match
 • Deze broad match-AdGroups leken totaal niet op hun phrase match-broertjes: Veel meer impressies, maar een veel lagere CTR. Daarnaast vereiste deze AdGroups veel meer onderhoud (evalueren van Search terms)
 • Dit was een duidelijk geval, dat ik sterk heterogene AdGroups in één campagne had ondergebracht. Daarop heb ik de Broad match-AdGroups ondergebracht in een eigen campagne.

Hoe uitgebreid?

Ik vind het altijd aanlokkelijk om een hele uitgebreide campagne op te zetten, met aparte AdGroups voor alle zoektermen plus veel advertenties per AdGroup. Een ingetogen voorbeeld:

 • 5 AdGroups
 • 4 Gerelateerde zoektermen per AdGroup, elk in 5 varianten: Broad, Phrase, Exact en BMM (2x)
 • 4 Advertenties/AdGroup

Dan zijn er in totaal 400 combinaties van advertentie-uitingen, advertentiepaden, die allemaal getest moeten worden. Als je minimaal 11 kliks per combinatie wilt hebben om een geïnformeerd besluit te kunnen nemen en een klik € 1,-- kost. Dan vergt het een advertentiebudget van zo'n € 4.400 om deze campagne te evalueren. Da's nogal veel.

Vaak heb ik het probleem dat de markt te klein is voor een opsplitsing in veel AdGroups.

Oplossing - Keep it simple:

 • Begin met een Harvesting-AdGroup
 • Gebruik geen Broad Match (zie verderop)
 • Plaats termen waarvan je zeker weet dat ze relevant zijn, direct in hun eigen AdGroup. Het is zonde om die eerst in een Harvesting-AdGroup te zetten en later te verhuizen

Pas op met Broad Match

Redenen om in het begin geen broad match te gebruiken:

 • Te groot volume en dus duur
 • Door de brede interpretatie van de zoektermen, vergaar je eigenlijk maar weinig zinnige informatie.

Zie ook