Su: verschil tussen versies

Uit De Vliegende Brigade
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
''su'' Staat voor ''substitute user''. Het is een commando om van gebruiker te wisselen. Er zijn twee situaties waarin ik dat tegenkom:
+
<code>su</code> Staat voor ''substitute user''. Het is een commando om van gebruiker te wisselen. Er zijn twee situaties waarin ik dat tegenkom:
  
 
* Als ik een account voor iemand anders heb aangemaakt, om te verifiëren of dat werkt: <code>su <accountnaam></code>
 
* Als ik een account voor iemand anders heb aangemaakt, om te verifiëren of dat werkt: <code>su <accountnaam></code>
* Om als ''superuser'' of ''root'' te opereren. Ik geloof dat ik hier al jaren geen gebruik meer van maak: <code>sudo</code> bevalt me prima. Ik geloof dat ik het nooit activeer op servers.
+
* Om als ''superuser'' of ''root'' te opereren. De laatste jaren maakte ik hier vrijwel geen gebruik van, maar in 2020 weer wel. Ik geloof rondom het uitvoeren van eigen scripts voor webserver-taken.
  
 
== su als in superuser ==
 
== su als in superuser ==
  
Als je ''su'' wilt gebruiken om superuser te worden, moet je eerst het root-account op de betreffende computer activeren. Dit staat redelijk haaks op de filosofie van Ubuntu.
+
Als je <code>su</code> wilt gebruiken om superuser te worden, moet je eerst het root-account op de betreffende computer activeren. Dit staat redelijk haaks op de filosofie van Ubuntu, en je kunt je afvragen of je dit écht nodig hebt.
  
 
Wat de manpage ervan zegt:
 
Wat de manpage ervan zegt:
Regel 16: Regel 16:
 
</pre>
 
</pre>
  
Wat je moet doen:
+
Hoe je dit doet:
  
# Zet een wachtwoord voor ''root'' middels ''sudo passwd root''
+
# Specificeer een wachtwoord voor ''root'' middels <code>sudo passwd root</code>
# Voeg de gebruikersnaam toe met ''visudo''. Zelfde rechten als root.
+
# Voeg de gebruikersnaam toe aan de groep <code>sudoers</code> met het commando <code>visudo</code> en ken deze gebruiker dezelfde rechten toe als root.
  
De reden dat je dit met ''visudo'' moet doen en niet met willekeurig welke editor: ''visudo'' controleert de syntaxis, want als je hier fouten in maakt, kun je niet meer inloggen. Je kunt het dus wel met een andere editor doen, maar of dat handig is? [https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-edit-the-sudoers-file-on-ubuntu-and-centos]
+
De reden dat je dit met ''visudo'' moet doen en niet met willekeurig welke editor: ''visudo'' controleert de syntaxis, want als je hier fouten maakt, is er een kans dat je niet meer kunt inloggen. Je kunt het overigens wel degelijk met een andere editor doen, maar of dat wijsheid is? [https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-edit-the-sudoers-file-on-ubuntu-and-centos]
  
 
== Zie ook ==
 
== Zie ook ==

Huidige versie van 21 jul 2020 om 17:42

su Staat voor substitute user. Het is een commando om van gebruiker te wisselen. Er zijn twee situaties waarin ik dat tegenkom:

  • Als ik een account voor iemand anders heb aangemaakt, om te verifiëren of dat werkt: su <accountnaam>
  • Om als superuser of root te opereren. De laatste jaren maakte ik hier vrijwel geen gebruik van, maar in 2020 weer wel. Ik geloof rondom het uitvoeren van eigen scripts voor webserver-taken.

su als in superuser

Als je su wilt gebruiken om superuser te worden, moet je eerst het root-account op de betreffende computer activeren. Dit staat redelijk haaks op de filosofie van Ubuntu, en je kunt je afvragen of je dit écht nodig hebt.

Wat de manpage ervan zegt:

The su command is used to become another user during a login session. Invoked without a username, 
su defaults to becoming the superuser. The optional argument - may be used to provide an 
environment similar to what the user would expect had the user logged in directly.

Hoe je dit doet:

  1. Specificeer een wachtwoord voor root middels sudo passwd root
  2. Voeg de gebruikersnaam toe aan de groep sudoers met het commando visudo en ken deze gebruiker dezelfde rechten toe als root.

De reden dat je dit met visudo moet doen en niet met willekeurig welke editor: visudo controleert de syntaxis, want als je hier fouten maakt, is er een kans dat je niet meer kunt inloggen. Je kunt het overigens wel degelijk met een andere editor doen, maar of dat wijsheid is? [1]

Zie ook

Bronnen