Stam- & aanbiedingsgegevens (Amazon)

Uit De Vliegende Brigade
Ga naar: navigatie, zoeken

Amazon maakt onderscheid tussen stamgegevens en aanbiedingsgegevens. Daarbij kunnen aanbiedingsgegevens moeiteloos gewijzigd worden, maar voor stamgegevens ligt dat anders.

Waarom stamgegevens niet gewijzigd mogen worden...

Vaak zul je verschillende aanbieders hebben van hetzelfde product xyz van producent abc. Daarom kunnen eenmaal geaccepteerde stamgegevens in beginsel niet gewijzigd worden: Daarmee heeft jouw actie invloed op de handel van andere aanbieders.

...Tenzij dat wel mag

Melding dat Amazon de wijziging in stamgegevens in overweging neemt

Er lijken in ieder geval twee manieren te zijn waarop stamgegevens wél gewijzigd mogen worden:

Algoritme & autoriteit

Amazon gebruikt een algoritme om in te schatten of de voorgestelde wijziging wel of niet een verbetering is. Waarschijnlijk helpt het, als je de enige aanbieder bent van het betreffende product en als je degene bent die die stamgegevens heeft geüpload.

Merk-eigenaar

Als je de eigenaar bent van het betreffende merk. Ik heb begrepen dat er een nogal juridische procedure aan te pas komt, om dat recht op Amazon te verwerven.

Casus: Gedeeld product

Dit betreft een product (0100) dat ik heb geüpload, maar met een bestaande EAN-code. Dit is de enige aanbieding op Amazon.de, maar de getoonde afbeeldingen komen niet bij mij vandaan.

Vantevoren

Eigen inventaris-info
Actuele info voor dit artikel op Amazon. Alle tekstuele informatie is van mijn afkomstig. Alleen de twee afbeeldingen niet (die trouwens afschuwelijk zijn)

Direct na update

De info bovenaan is de 'oude' info, terwijl de info in de invoervelden onderaan, bijgewerkte info betreft. Kwestie van wachten?
De oude afbeelding (diagram) staat nog wel bovenaan, maar is onderaan overschreven. LET OP: Dit is niet zo'n spannend voorbeeld. Het wordt pas interessant als er oorspronkelijk bv. vijf afbeeldingen waren, en in de nieuwe situatie bv. nog maar twee afbeeldingen

Een dag later

Ah, het vermoedelijke antwoord dat ik zocht: De wijziging qua stamgegevens die ik geüpload heb, worden in overweging genomen. En blijkbaar is de afbeelding gelijk al goed bevonden, maar (tot op heden) de titel niet