BTW & internationale handel

Uit De Vliegende Brigade
Ga naar: navigatie, zoeken
Hier begint het: In okt. 2020 heb ik in Polen twee tweedehands laptops verkocht. Eéntje voor mezelf, en eentje voor m'n vriendin. Maar hoe zit dat qua administratie?

Intracommunautaire verwerving - 0%-factuur

Alle uitleg bij elkaar bron

Met intracommunautaire verwerving wordt bedoeld dat je goederen of diensten koopt in een ander EU-land, waarbij de BTW is verlegd naar Nederland. Dat wil zeggen, dat je koopt tegen 0% BTW en vervolgens in Nederland BTW hierover betaald.

Meestal moet je expliciet om zo'n 0%-factuur vragen. Er gelden specifieke eisen aan de bijbehorende factuur, om te voorkomen dat de verkoper zomaar aan iedereen tegen o% verkoopt. Verder staat op de factuur waarschijnlijk zoiets als Btw verlegd.

Vervolgens bereken je zelf het BTW-bedrag naar het Nederlandse tarief. Dit geeft je aan op je BTW-aangfite (post 4b). Dit bedrag neem je ook op in post 5b. Voorbelasting. Op die manier betaal je per saldo geen BTW over deze transactie.

Rekenvoorbeeld

  • Ik realiseer € 5.000 aan omzet, met € 1.050 aan BTW
  • Ik heb € 262,50 aan voorbelasting betaald (allemaal binnenlandse dingen)
  • Ik koop met een 0-factuur een tweedehands laptop in Polen voor € 500
  • In Nederland zou daar € 105 BTW over gelden
BTW-aangifte:
  • Post 4b: Het BTW-bedrag volgens het Nederlandse tarief (in dit geval: 21% over € 500)
  • Post 5b: € 262,50 (overige voorbelasting) + € 105 = € 367,50

Intracommunautaire verwerving - BTW betaald

De procedure die hierboven is uitgelegd, werkt niet voor de situatie dat je wél BTW betaalt in het buitenland.

Officiële aanpak

De officiële aanpak is om de BTW apart terug te vragen bron.

Uitleg Belastingdienst bron

Practische aanpak

Een meer practische doch niet geheel correcte aanpak: Incorporeer in voorbelasting zowel het BTW-bedrag dat je in het buitenland hebt betaald als volgens het Nederlandse tarief. De reden waarom dit niet correct is: De betreffende BTW heb je in het buitenland betaald, maar je vraagt het terug van de Nederlandse Belastingdienst. Plus dat je om een 0-factuur had moeten vragen. Desalniettemin denk ik dat dit geen ramp is.

Een andere practische aanpak: Beschouw het als een Nederlandse transactie: Incorporeer het betaalde BTW-bedrag in voorbelasting en sla post 4b over. Dit is hoe ik in het verleden doorgaans omging met dit soort transacties.

Zie ook

Bronnen

Intracomunautaire verwerving